Dr. Alexandru Bădărău
Înainte de a lua decizia de a opta sau nu pentru o proteză de șold, este util să vă ofer informații complete despre avantajele și dezavantajele diferitelor opțiuni de tratament.
Persoanele cu simptome ușoare cauzate de artroza șoldului își pot gestiona bine activitățile zilnice și își pot controla durerea. O proteză de șold nu este indicată pentru simptome ușoare – riscurile și efortul intervenției ar fi prea mari. În schimb, în cazul unor simptome severe, o proteză de șold poate aduce o ameliorare semnificativă a simptomelor și a calității vieții.
De aceea, ca specialist în patologia șoldului, doresc să răspund la întrebările dumneavoastră și să vă ofer pas cu pas o introducere în opțiunile de tratament pentru Coxartroză. Este foarte important pentru mine să vă tratez în mod individual, cu experiență și competențe dobândite în Germania, bazându-mă pe cele mai recente descoperiri științifice și într-o atmosferă prietenoasă și plăcută.
Mai multe informații despre Artroza șoldului găsiți aici
Mai multe informații despre variantele de tratament nechirurgical găsiți aici
Când este indicată implantarea unei Proteze de șold (Artroplastia de șold)?
Proteza de șold este indicată în stadiile avansate de artroză, stadiul 3 sau 4, conform clasificării Kellgren și Lawrence, atunci când există o pierdere ireversibilă a cartilajului și modificările de formă duc la probleme biomecanice.
Proteza de șold mai este indicată în cazul Necrozei aseptice de cap femural (NACF) sau a Fracturii de col femural. Mai multe detalii găsiți aici.
Dacă toate aceste criterii sunt îndeplinite, proteza sau artroplastia de șold reprezintă una dintre cele mai sigure, fiabile și durabile proceduri chirurgicale pe care medicina modernă le poate oferi și de obicei, nu există o alternativă mai bună pentru dumneavoastră.
Tehnica chirurgicală folosită de dl. Dr. Alexandru Bãdãrãu în cazul Artroplastiei de șold este:
Abordul Minim Invaziv antero-lateral sau ALMIS (engl.: anterolateral minimal invasive surgery)
Ce înseamnă protezarea Șoldului prin Tehnica Minim Invazivă?
Operațiile de șold efectuate prin abordul clasic necesitã incizii de 15-20 cm pe lateralul sau spatele articulației șoldului. Principalul dezavantaj al acestor tehnici era necesitatea de a leza sau deteriora structurile moi și musculatura. Adesea, acest lucru duce la sângerări sau la probleme de vindecare a plăgii în zona operației.
Operațiile minim invazive la șold s-au dezvoltat constant în ultimii zece ani și se caracterizează în principal prin incizii mici și protejarea completă a structurilor musculare esențiale.
Eu utilizez cu succes abordul minim-invaziv antero-lateral Watson-Jones sau ALMIS (engl.: anterolateral minimal invasive surgery) pentru înlocuirea articulației șoldului. Musculatura nu mai este tăiată sau deteriorată pentru a obține accesul și vizibilitatea necesare înlocuirii articulației, ci sunt folosite depãrtãtoare speciale pentru a împinge musculatura la o parte. Astfel, operația se poate efectua printr-o mică incizie cutanată de circa 5-8 cm și fără traume musculare, protejând țesuturile.
Care sunt avantajele abordului minim invaziv antero-lateral?
- incizia micã a pielii
- mai puține dureri pentru pacient
- o vindecare mai rapidă
- un risc mai mic de infecție
- mobilizarea imediatã dupã intervenție și începerea fiziokinetoterapiei
- pierdere mai micã de sânge
Care este prognosticul după Protezarea șoldului prin tehnica minim invazivă?
Dacã operația este efectuată de către un chirurg supraspecializat în protezarea șoldului prin tehnica minim invazivã, se desfășoară de obicei fără complicații majore.
Chiar în ziua intervenției, pacienții pot și trebuie să fie mobilizați.
Mersul independent cu ajutorul cârjelor este de obicei posibil foarte devreme. În primele 2-3 săptămâni, pacientul depinde inițial de aceste dispozitive de sprijin.
Operația de protezare a șoldului prin tehnica minim invazivă este mai puțin potrivită pentru pacienții cu:
- obezitate (Indice de masã corporalã peste 35),
- intervenții anterioare ale articulației șoldului,
- cicatrici în zona de operație
Dr. Alexandru Bădărău este singurul chirurg ortoped din România certificat de EndoCert Germania ca fiind Operator Senior Principal (Senior Hauptoperateur) și cu dublă specializare medicală în chirurgia ortopedică specială. Dr. Bădărău a ocupat în ultimii 2 ani funcția de Șef de secție în Centrul terțiar de artroplastii totale de șold și genunchi (EPZ Max) Spitalul academic al Universității de medicină din Bochum PROSELIS.
Aveți întrebări despre tehnica minim invazivă în înlocuirea articulației șoldului?
Dr. Alexandru Bãdãrãu este bucuros să vă informeze și să vă consilieze în detaliu, într-o discuție personală.
Pentru mai multe informații, vă puteți programa la un consult folosind formularul de contact
Ce tipuri de proteze de șold există?
Proteza de șold (proteza totală de șold, articulația artificială de șold) este formată din mai multe piese interschimbabile, după cum urmează:
Cupa protezei
ancorarea în cupa osoasă a bazinului, numită acetabul sau cotil
Inlay-ul cupei
se instalează în cupa protezei, permite mișcarea articulației, fiind în contact cu capul protezei
Capul protezei
se instalează pe tija protezei, permite mișcarea articulației, fiind în contact cu inlay-ul cupei
Tija protezei
ancorarea în interiorul osului femur
Cupa protezei este din titan și are o suprafață poroasă din hidroxiapatită, care permite fixarea
și “creșterea” osului bazinului (acetabul) imediat după implantare.
Tija protezei (proteza femurală) se poate ancora în osul femur în două moduri: necimentat sau cimentat.
Protezele femurale necimentate se implantează cel mai des, pentru că oferă o fixare de lungă durată. Acestea sunt fabricate din titan și au o suprafață poroasă din hidroxiapatită care permite fixarea și “creșterea” osului imediat după implantare.
După lungime, protezele femurale necimentate sunt de mai multe tipuri:
Tija scurtă
cel mai des implantatã în Europa de Vest la pacienții cu vârsta sub 70 de ani.
Informații detaliate despre Proteza de șold cu tija scurtã găsiți aici
Tija de lungime normală
implantul standard în România
Tija lungă
pentru operațiile de revizie, de înlocuire a unei proteze deja implantată
Protezele femurale cimentate sunt fabricate din oțel inoxidabil sau un aliaj de cobalt-crom-molibden și se fixează cu ajutorul unui „ciment” medical, care este de fapt un material plastic. Acesta se întărește foarte repede în momentul când este aplicat. Astfel, osul și proteza se “leagã” între ele cu ajutorul lui. Această procedură este utilizată la pacienții mai în vârstă (de regulã peste 80 de ani) sau cu osteoporozã în stadiu avansat.
Capul și Inlay-ul protezei de șold pot fi din următoarele materiale:
- ceramică-ceramică
- ceramică-polietilenă cu vitamina E
- ceramică-polietilenă crosslinked
- metal-polietilenă
Principala cauză a eșecului unei proteze pe termen lung este desprinderea protezei de pe os din cauza particulelor de uzură ale Inlay-ului, așa numita Boalã de particule. Uzura (particulele de uzură) apare întotdeauna. Cu cât un pacient este mai activ, cu atât este mai mare rata de uzură.
Prin urmare, reducerea uzurii duce la prelungirea duratei de viață a protezei.
Capul și Inlay-ul ceramică-ceramică au rate de uzură foarte mici datorită proprietăților materialului și sunt astfel ideale pentru pacienții cu vârsta sub 70 de ani. În plus, avantajele ceramicii includ biocompatibilitatea bună, lipsa eliberării de particule de polietilenă, duritatea materialului și rezistența la zgârieturi. Riscurile potențiale includ apariția zgomotelor de scârțâit și pericolul de “spargere” a capului sau a inlay-ului ceramic. Fracturile ceramice (cap sau inlay) apăreau inițial cu o frecvență de 2 la 10.000. Cu toate acestea, datorită îmbunătățirii proprietăților materialului, acestea au fost reduse semnificativ. Riscul acesta crește la persoanele foarte active, sportivi de perfomanță sau persoane cu obezitate.
O alternativă de cap și Inlay, mai ales pentru persoanele foarte active, cu rate de uzură la fel de mici este perechea ceramică-polietilenă cu vitamina E. Aceasta prezintă rate de uzură la fel de mici ca și ceramică-ceramică, cu un risc aproape exclus de fracturi, desprinderi sau zgomote de scârțâit.
Pentru pacienții cu vârsta între 70 și 80 de ani, datoritã activitãții fizice mai puțin intense, se poate alege perechea ceramică-polietilenã crosslinked.
Pentru pacienții cu vârsta peste 80 de ani, datorită activitãții fizice reduse sau inexistente, se poate alege perechea metal-polietilenă. În acest caz, riscul de a dezvolta particule de polietilenă și de desprindere a protezei de pe os pe termen mediu este mult diminuat.
Sfaturi înaintea operației de implantare a unei proteze de șold (Artroplastie de șold)
Sunteți un partener activ care contribuie la tratament! Asumați-vă responsabilitatea pentru sănătatea dumneavoastră.
Nu amânați prea mult operația, un deficit muscular și de mobilitate avansate vor fi recuperate cu dificultate după operație, chiar și cu articulația artificială.
Tratați focarele de infecție posibile înainte de operație (dinți, piele, regiunea ORL, căile respiratorii, tractul gastro-intestinal, tractul urinar).
Faceți un control medical complet la medicul dumneavoastră de familie sau internist, inclusiv analize de laborator actuale, cu markeri inflamatori (Proteina C reactivă, Leucocite)
Aduceți la consult toate documentele medicale actuale și radiografiile.
Comunicați-mi la consult toate medicamentele pe care le luați, alergiile și intoleranțele.
Comunicați-mi la consult orice tromboză în antecedente pe care o aveți, respectiv orice patologie diagnosticată privind coagularea sângelui
Întrebați-mã despre proteza care va fi folositã, întrebați despre durata de viață a acesteia dovedită în registrele medicale de anvergură: de exemplu cel german (EPRD), englez (NJR) sau elvețian (SIRIS).
Asigurați-vă că spitalul în care veți fi operat funcționează după cele mai înalte standarde de igienă.
Pentru a vă face locuința mai sigură și viața mai confortabilă, luați în considerare următoarele:
- Amenajați un spațiu de locuit la parter, deoarece urcatul scărilor poate fi dificil.
- Cumpărați o bancă sau un scaun stabil pentru duș sau cadă.
- Verificați să aveți balustrade sigure pentru scări.
- Obțineți un scaun stabil, mai înalt, cu pernă și spătar ferm și un taburet pentru a vă sprijini piciorul.
- Instalați un înălțător pentru toaletă cu brațe, dacă aceasta este prea joasă.
- Îndepărtați covoarele.
În cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brașov, care a primit în anul 2013 și 2018 World Hand Hygiene Excellence Award (OMS), la fel și ISO 14644 Cleanrooms and associated controlled environments pentru Blocul Operator, împreună cu expertiza mea chirurgicală certificată în Germania, sunt sigur că toate punctele descrise mai sus vor fi respectate!
Etape înainte, în timpul și după implantarea protezei de șold
În continuare, doresc să vă ofer un plan aproximativ al celor mai importante etape pentru realizarea unei operații de înlocuire a articulației șoldului. În funcție de vârsta, starea de sănătate a dumneavoastrã și desfășurarea operației, pot exista abateri de la acest program:
2-3 Săptămâni înainte de operație
- Consult în cabinetul medical: Examen clinic, diagnostic, discuție de informare
- Radiografii pentru planul protezei, analize de sânge, consult preanestezic și cardiologic la nevoie, cu ajustarea medicației
- Planificarea operației de către mine
- Comunicarea între mine și dumneavoastrã prin telefon sau E-mail
În ziua operației
- Internarea în clinică, ocuparea camerei de spital
- Vizita preoperatorie
- Post alimentar (fără fumat, fără consum de alimente)
- Protecție cu antibiotice în timpul operației și după la nevoie
- Analize de sânge imediat după operație și dacă este necesară administrarea de transfuzii de sânge (se întâmplă rar)
- Controlul durerii
- Prevenția trombembolismului cu ajutorul injecțiilor cu heparină
- Supraveghere post-operatorie (terapie intensivă sau pe secție)
- Vizita postoperatorie
- Ridicarea din pat, de obicei cu încărcare totală, împreună cu fiziokinetoterapeutul
Ziua după operație
- Tratament fizioterapeutic cu ridicare din pat
- Vizita
- Prima schimbare a bandajului și scoaterea drenului
Începând cu a doua zi după operație
- Vizita
- Tratament fiziokinetoterapeutic
- Urcarea scărilor cu ajutorul fiziokinetoterapeutului
- Ridicare din pat și mers independent cu cârje pe secție
- Control radiologic
Ziua 3-5 după operație sau după îndeplinirea criteriilor de externare
- Vizita
- Externare
Ziua 10-12 după operație
- Primul consult în cabinet pentru scoaterea firelor și întrebări privind evoluția după operație
- Organizarea programului de reabilitare și fiziokinetoterapie
Săptămâna 6 după operație
- Al doilea consult în cabinet pentru întrebări privind evoluția după operație și eventual efectuarea
unei radiografii de control.