Dr. Alexandru Bădărău

O artroză de șold nu se poate vindeca, însă diferite tratamente nechirurgicale pot ameliora simptomele și pacientul poate salva timp până la tratamentul chirurgical.

Tratamentul recomandat include în principal:

  • Medicamente:

    Analgezice (pentru durere), antiinflamatoare nesteroidiene (pentru inflamație).

  • Fiziokinetoterapie:

    Exerciții specifice pentru întărirea mușchilor din jurul șoldului și îmbunătățirea mobilității.

  • Modificarea stilului de viață:

    Pierderea în greutate, evitarea activităților care agravează durerea.

  • Injecții intraarticulare:

    Corticosteroizi pentru a reduce durerea și inflamația sau acid hialuronic pentru a îmbunătăți mobilitatea șoldului.

Injecțiile cu corticosteroid pot ameliora simptomele artrozei de șold. Efectul se diminuează însă în timp și dispare după 2-3 luni. Injecțiile cu corticosteroid sunt considerate utile doar dacă articulația șoldului este inflamată acut sau foarte dureroasă. Acestea nu sunt însă o soluție pe termen lung. Pe de o parte, injecțiile repetate pot slăbi pe termen lung cartilajul articular. Pe de altă parte, fiecare injecție poate avea efecte secundare și rareori poate duce la complicații grave, cum ar fi o infecție.

Dacă se folosesc injecții cu corticosteroid, este important ca medicul să aibă experiență cu acestea și să acorde atenție igienei adecvate. El ar trebui, de exemplu, să folosească un ecograf pentru a plasa injecția corect, astfel încât să acționeze optim și să nu producă leziuni ale nervilor, vaselor de sânge sau a altor structuri din jurul articulației.

Dacă o artroză avansată afectează puternic viața de zi cu zi și calitatea vieții, iar alte tratamente nu sunt suficiente, tratamentul eficient este cel chirurgical, adică implantarea unei proteze de șold. După operație, este importantă o reabilitare activă. Adaptarea la noua articulație și recuperarea corpului după intervenție poate dura câteva săptămâni sau luni.

Printre tratamentele alternative ale coxartrozei al căror beneficiu nu s-a demonstrat în studiile clinice de specialitate se numără:

  • PRP – plasma imbogãțită în trombocite, obținută prin centrifugarea de sânge venos extras de la pacient
  • radioterapie stimulativă (numită și ortovoltterapie)
  • suplimente alimentare, de exemplu cu condroitină, glucozamină, colagen sau vitamine
  • preparate din plante
  • acupunctură
  • tratamente cu ultrasunete, laser, TENS (electrostimulator muscular) sau tratamente termice speciale (diatermie)

Viața și activitățile zilnice

Persoanelor cu artroză li se transmite uneori impresia că este vorba despre o afecțiune inevitabilă, împotriva căreia nu se poate face nimic – sau o manifestare normală a vârstei, pe care trebuie să o accepte. Totuși, acest lucru nu este adevărat, de aceea nu trebuie să se lase descurajate de astfel de afirmații. Chiar dacă artroza nu este vindecabilă, există multe lucruri care se pot face pentru articulații și pentru ameliorarea simptomelor.

Este important să fie activi și să găsească, împreună cu medicii și terapeuții, tratamente și modalități de a gestiona boala adaptate nevoilor personale.

Chiar dacă artroza poate reduce calitatea vieții, merită să se mențină o atitudine pozitivă. Emoțiile, gândurile și comportamentul influențează modul în care sunt resimțite durerile.

Persoanelor cu artroză li se oferă adesea multe terapii fără beneficii, promovate cu promisiuni nerealiste. O atitudine sănătoasă de scepticism este necesară, deoarece nu există o soluție miraculoasă pentru artroză.

Este util să aibă așteptări realiste, să învețe să trăiască bine cu boala și să se concentreze pe tratamente care s-au dovedit utile.

Pe măsură ce artroza șoldului progresează, poate afecta multe domenii ale vieții. Totuși, mulți oameni învață în timp să își gestioneze activitățile zilnice, în ciuda bolii – de exemplu, acordându-și mai mult timp pentru sarcinile zilnice și adaptându-și activitățile fizice.

Aparatele de sprijin, cum ar fi bastoanele, cadrele de mers și rolatoarele, pot reduce stresul asupra articulațiilor și facilita deplasarea în interiorul și în afara locuinței. Cum să ajusteze corect și să utilizeze aceste dispozitive, pot învăța de la fiziokinetoterapeuți și medici din diverse specialități, precum ortopedie, reumatologie și geriatrie.

Proteza de șold: da sau nu?

Înainte de a lua decizia de a opta sau nu pentru o proteză de șold, este util să se obțină informații complete despre avantajele și dezavantajele diferitelor opțiuni de tratament. O informare corectă sprijină procesul de luare a unei decizii.

Persoanele cu simptome ușoare cauzate de artroza șoldului își pot gestiona de obicei bine activitățile zilnice și își pot controla durerea. O proteză de șold nu este indicată pentru simptome ușoare – riscurile și efortul intervenției ar fi prea mari. În schimb, în cazul unor simptome severe, o proteză de șold poate aduce o ameliorare semnificativă.

Adesea, decizia de a opta sau nu pentru o astfel de intervenție nu este atât de simplă. În această decizie joacă un rol diferite aspecte:

  • cât de invalidante sunt durerile pentru dumneavoastră și când apar,
  • impactul artrozei asupra vieții de zi cu zi, profesiei, vieții sociale, bunăstării psihice și mobilității,
  • tratamentele încercate anterior.

Aceste aspecte pot fi discutate cu medicul – și de asemenea, în ce măsură obiectivele personale pot fi atinse printr-o operație.