Dr. Alexandru Bădărău

Tratamentul nechirurgical

Pentru tratamentul artrozei genunchiului există diverse opțiuni. Alegerea depinde de cât de avansată este artroza genunchiului, dacă există comorbidități și ce așteptări are pacientul de la tratament.

A rămâne activ, în ciuda artrozei, este benefic pentru articulații. Multe studii arată că exercițiile regulate de tonifiere a musculaturii genunchiului, pot atenua durerile și îmbunătăți funcția lui.

În cazul supraponderalității, pierderea în greutate poate reduce presiunea asupra genunchilor. S-a demonstrat că o reducere a greutății cu mai mult de 5% poate îmbunătăți mobilitatea și poate atenua durerile articulare, ceea ce corespunde unei pierderi de cel puțin 5 kilograme la o persoană de 100 de kilograme.

Se poate încerca și încălțămintea cu talpa mai groasă și mai rigidă, care susține arcul plantar. Încălțămintea ar trebui să ofere spațiu suficient pentru degetele de la picioare.

De asemenea, există diferite abordări pentru tratamentul nechirurgical artrozei genunchiului:

Unguentele sau gelurile cu medicamente antiinflamatoare aplicate pe articulație, pot ameliora durerile de artroză la unele persoane

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pot să reducă, de asemenea, considerabil durerile de artroză. Acestea au însă efecte secundare şi ar trebui să fie utilizate cu precauţie în cazul persoanelor în vârstă.

Injecțiile în articulația genunchiului, cum ar fi:

Injecțiile cu Cortizon pot ameliora simptomele până la opt săptămâni, dar la utilizare repetată pot deteriora cartilajul.

Injecțiile cu Acid hialuronic acționează ca un lubrifiant, deoarece acidul hialuronic îmbunătățește alunecarea oaselor unul peste altul, amortizând șocurile transmise în articulație.

Conform literaturii de specialitate, nu s-a putut dovedit beneficiul injecțiilor PRP (plasmă bogată în plachete) sau al celulelor stem în tratamentul gonartrozei.

Viața și activitățile zilnice

Persoanelor cu artroză li se transmite uneori impresia că este vorba despre o afecțiune inevitabilă, împotriva căreia nu se poate face nimic – sau o manifestare normală a vârstei, pe care trebuie să o accepte. Totuși, acest lucru nu este adevărat, de aceea nu trebuie să se lase descurajate de astfel de afirmații. Chiar dacă artroza nu este vindecabilă, există multe lucruri care se pot face pentru articulații și pentru ameliorarea simptomelor.

Este important ca pacienții să fie activi și să găsească împreună cu medicii și fiziokinetoterapeuții, tratamente și modalități de a gestiona boala adaptate situației lor.

Chiar dacă artroza poate reduce calitatea vieții, merită să se mențină o atitudine pozitivă. Emoțiile, gândurile și comportamentul influențează modul în care sunt resimțite durerile.

Persoanelor cu artroză li se oferă adesea multe terapii fără beneficii, promovate cu promisiuni nerealiste. O atitudine sănătoasă de scepticism este necesară, deoarece nu există o soluție miraculoasă pentru artroză. Este util să aibă așteptări realiste, să învețe să trăiască bine cu boala și să se concentreze pe tratamente care s-au dovedit utile.

Pe măsură ce artroza șoldului progresează, poate afecta multe domenii ale vieții. Totuși, mulți oameni învață în timp să își gestioneze activitățile zilnice, în ciuda bolii – de exemplu, acordându-și mai mult timp pentru sarcinile zilnice și adaptându-și activitățile fizice.

Aparatele de sprijin, cum ar fi ortezele de genunchi, bastonul pe partea opusă, cadrele de mers și rolatoarele pot reduce stresul asupra articulațiilor și facilita deplasarea în interiorul și în afara locuinței. Cum să ajusteze corect și să utilizeze aceste dispozitive, pot învăța de la fiziokinetoterapeuți și medici din diverse specialități, precum ortopedie, reumatologie și geriatrie.

Proteza de genunchi: da sau nu?

Înainte de a lua decizia de a opta sau nu pentru o proteză de genunchi, este util să se obțină informații complete despre avantajele și dezavantajele diferitelor opțiuni de tratament. Acest ajutor sprijină procesul de decizie.

În cazurile avansate de artroză a genunchiului, poate fi luată în considerare înlocuirea articulației. Un genunchi artificial poate reduce semnificativ simptomele artrozei avansate la majoritatea persoanelor.

Adesea, decizia de a opta sau nu pentru o astfel de intervenție nu este atât de simplă. În această decizie joacă un rol diferite aspecte:

  • cât de severe sunt durerile și când apar,
  • impactul artrozei asupra vieții de zi cu zi, profesiei, vieții sociale, bunăstării psihice și mobilității,
  • ce tratamente au fost deja încercate.

Aceste aspecte pot fi discutate cu medicul – și de asemenea, dacă obiectivele personale pot fi atinse printr-o operație.