Dr. Alexandru Bădărău
Înainte de a lua decizia de a opta sau nu pentru o proteză de genunchi, este util să vă ofer informații complete despre avantajele și dezavantajele diferitelor opțiuni de tratament.
Persoanele cu simptome ușoare cauzate de artroza genunchiului își pot gestiona bine activitățile zilnice și își pot controla durerea. O proteză de genunchi nu este indicată pentru simptome ușoare – riscurile și efortul intervenției ar fi prea mari. În schimb, în cazul unor simptome severe, o proteză de genunchi poate aduce o ameliorare semnificativă.
De aceea, ca specialist în patologia genunchiului, doresc să vă răspund la întrebările dumneavoastră și să vă ofer pas cu pas o introducere în opțiunile de tratament pentru gonartroză. Este foarte important pentru mine să vă tratez în mod individual, cu experiență și competențe dobândite în Germania, bazându-mă pe cele mai recente descoperiri științifice și într-o atmosferă prietenoasă și plăcută.
Mai multe informații despre Artroza genunchiului găsiți aici
Mai multe informații despre variantele de tratament nechirurgical găsiți aici
Când este indicată implantarea unei Proteze de genunchi (Artroplastia de genunchi)?
Proteza de genunchi este indicată în stadiul avansat de artroză gradul 3 sau 4, atunci când există o pierdere ireversibilă a cartilajului și modificările de formă duc la probleme biomecanice.
Dacă toate aceste criterii sunt îndeplinite, proteza sau artroplastia de genunchi reprezintă una dintre cele mai sigure, fiabile și durabile proceduri chirurgicale pe care medicina modernă le poate oferi și de obicei, nu există o alternativă mai bună pentru dumneavoastră.
Tehnica chirurgicală folosită de dl. Dr. Alexandru Bãdãrãu în cazul Artroplastiei de genunchi este:
Implantarea personalizată a protezei de genunchi prin tehnica aliniamentului kinematic.
Ce este implantarea personalizată a protezei de genunchi prin tehnica aliniamentului kinematic ?
Operația de înlocuire a articulației genunchiului (Protezarea sau Artroplastia de genunchi) este o intervenție chirurgicală de succes pentru mulți pacienți care au o uzură avansată a articulației genunchiului (Gonartroza).
În aproximativ 30% din cazuri, pacienții sunt doar parțial satisfăcuți sau chiar nemulțumiți de rezultatul postoperator.
Acest lucru poate avea multe cauze, printre care pot fi incluse infecții, implantarea defectuoasã a protezei sau instabilitatea, care pot duce la dureri persistente. Adesea, la pacienții cu dureri persistente după înlocuirea articulației genunchiului, nu se poate identifica niciuna dintre cauzele enumerate ca fiind responsabile de disconfort, iar în plus, radiografiile nu prezintă anomalii și piciorul este drept.
Persoanele cu un picior complet drept și o linie a genunchiului perpendiculară față de acesta sunt rare; majoritatea are picioare în formă de O sau X, fie mai pronunțate, fie mai puțin pronunțate.
În cadrul implantării clasice a unei proteze de genunchi, scopul este ca fiecare pacient să aibă un picior drept după operație – indiferent dacă înainte avea picioarele în formă de X sau O. Acest lucru înseamnă că toți genunchii, indiferent de variațiile individuale, sunt operați după același plan (vezi Figurile A și B).
Care pot fi urmările implantării clasice ?
Prin îndreptarea piciorului și modificarea liniei articulare cu tehnica de implantare clasicã a unei proteze de genunchi, anatomia anterioară a articulației genunchiului este în mare măsură ignorată. Această modificare a geometriei articulației genunchiului poate duce la o ghidare forțată a articulației genunchiului cu tensiune anormală a ligamentelor, la o mobilitate redusă și la dureri.
În special, articulația genunchiului este una dintre cele mai complexe articulații, care reacționează sensibil la schimbările de formă. Chiar și modificările minime ale liniei articulare și axei piciorului pot perturba semnificativ mișcarea între femur și tibie și în special pot influența negativ alunecarea rotulei.
Conform acestei metode devenitã un standard de calitate în țările vorbitoare de limbã germanã și nu numai, este esențial ca înlocuirea articulației genunchiului să țină cont de anatomia naturală a pacientului și să nu vizeze aceeași poziție de implant pentru toți pacienții!
Ce înseamnă aliniament kinematic ?
Cu peste 15 ani în urmă, în Statele Unite a fost dezvoltată o tehnică care își propune să reconstruiască anatomia genunchiului în mod individual, așa cum era înainte de apariția artrozei. Această tehnică este numită „aliniere kinematică” (de la kinematică = teoria mișcării; aliniere = orientare).
În alinierea kinematică, proteza de genunchi este implantată personalizat, în conformitate cu anatomia sa naturală, pentru a restabili mișcarea sănătoasă a genunchiului.
De exemplu, dacă un pacient avea un picior în formă de O (care, în general, se agravează din cauza pierderii de cartilaj datorată uzurii în cadrul artrozei), genunchiul este reconstruit în timpul intervenției chirurgicale cu o ușoară înclinație către O. Astfel, și tensiunea naturală a ligamentelor este restabilită pe întregul parcurs al mișcării, așa cum pacientul a fost obișnuit toată viața sa! Acest lucru duce la o mișcare a genunchiului foarte stabilă și armonioasă, fără instabilități sau suprasolicitări. În contrast cu alinierea convențională, ligamentele nu sunt întinse în timpul operației, ci își păstrează tensiunea inițială (vezi Figurile C și D).
Ce avantaj aduce alinierea kinematică pentru pacient?
Cu alinierea kinematică a protezei de genunchi, s-a demonstrat în mai multe studii științifice de înaltă calitate că procentul de pacienți cu dureri persistente poate fi semnificativ redus.
Prin alinierea kinematică, datorită menajării ligamentelor și a mușchilor, pacienții pot fi, în general, mobilizați mai repede.
Studiile biomecanice au confirmat că o aliniere folosind alinierea kinematică duce și la o scădere a presiunii pe articulație și astfel, la o reducere a încărcării pe implant.
În concluzie, alinierea kinematică implică implantarea individuală a protezei de genunchi în conformitate cu anatomia naturală a pacientului, ceea ce duce la o mobilizare mai rapidă și la rezultate mai bune.
Dr. Alexandru Bădãrău este singurul chirurg ortoped din România certificat de EndoCert Germania ca fiind Operator Senior Principal (Senior Hauptoperateur) și cu dublă specializare medicală în chirurgia ortopedică specială. Dr. Bădãrău a ocupat în ultimii 2 ani funcția de Șef de secție în Centrul terțiar de artroplastii totale de șold și genunchi (EPZ Max) Spitalul academic al Universității de medicină din Bochum PROSELIS.
Aveți întrebări despre alinierea kinematică în înlocuirea articulației genunchiului?
Dr. Alexandru Bãdãrãu este bucuros să vă informeze și să vă consilieze în detaliu, într-o discuție personală.
Pentru mai multe informații, vă puteți programa la un consult folosind formularul de contact
Ce tipuri de proteze de genunchi există?
În funcție de localizarea artrozei genunchiului, proteza poate fi:
Unicompartimentală (parțială, hemiprotezã)
este implantatã când artroza se localizează doar într-un singur compartiment al genunchiului, fie acesta medial sau lateral.
Totală
este implantată în cazul în care se constată o degradare a genunchiului în cel puțin două din trei compartimente, înlocuindu-se efectiv întreaga suprafață de contact a articulației.
Proteza de genunchi (fie ea parțială sau totală) este formată din mai multe piese interschimbabile, după cum urmează:
Componenta femurală
dintr-un aliaj de cobalt-crom-molibden, care se fixează cu ajutorul unui „ciment” medical, care este de fapt un material plastic. Acesta se întărește foarte repede în momentul când este aplicat. Astfel, osul și proteza se “leagã” între ele cu ajutorul lui.
Componenta tibială
dintr-un aliaj de cobalt-crom-molibden, care se fixează cu ajutorul unui „ciment” medical, la fel ca și componenta femurală.
Despărțitorul de polietilenă (plastic)
care se află între componentele de metal, făcând posibilă mișcarea de extensie și flexie a genunchiului.
Doresc să precizez că există și variante de proteze de genunchi necimentate sau parțial cimentate. Studiile au arătat însa că protezele cimentate rezistă mai mult în timp decât cele enumerate mai sus, de aceea eu le utilizez doar pe acestea.
Pentru mai multe informații, vă puteți programa la un consult folosind formularul de contact
Sfaturi înaintea operației de implantare a unei proteze de genunchi (Artroplastie de genunchi)
- Sunteți un partener activ care contribuie la tratament! Asumați-vă responsabilitatea pentru sănătatea dumneavoastră.
- Nu amânați prea mult operația, un deficit muscular și de mobilitate avansate vor fi recuperate cu dificultate după operație, chiar și cu articulația artificială. O deviere semnificativă a axei piciorului și instabilitățile ligamentare fac operația mai complexă și necesită o proteză de revizie.
- Tratați focarele de infecție posibile înainte de operație (dinți, piele, regiunea ORL, căile respiratorii, tractul gastro-intestinal, tractul urinar).
- Faceți un control medical complet la medicul dumneavoastră de familie sau internist, inclusiv analize de laborator actuale, cu markeri inflamatori (Proteina C reactivă, Leucocite)
- Aduceți la consult toate documentele medicale actuale și radiografiile.
- Comunicați-mi la consult toate medicamentele pe care le luați, alergiile și intoleranțele.
- Comunicați-mi la consult orice tromboză în antecedente, respectiv orice patologie diagnosticată privind coagularea sângelui pe care o aveți.
- Întrebați-mã despre proteza care va fi folositã, despre durata de viață a acesteia dovedită în registrele medicale de anvergură: de exemplu cel german (EPRD), englez (NJR) sau elvețian (SIRIS).
- Asigurați-vă că spitalul în care veți fi operat funcționează după cele mai înalte standarde de igienă.
Pentru a vă face locuința mai sigură și viața mai confortabilă, luați în considerare următoarele:
- Amenajați un spațiu de locuit la parter, deoarece urcatul scărilor poate fi dificil imediat după operație.
- Cumpărați o bancă sau un scaun stabil pentru duș sau cadă.
- Verificați să aveți balustrade sigure pentru scări.
- Obțineți un scaun stabil, mai înalt, cu pernă și spătar ferm și un taburet pentru a vă sprijini piciorul.
- Instalați un înălțător pentru toaletă cu brațe, dacă aceasta este prea joasă.
- Îndepărtați covoarele.
În cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brașov, care a primit în anul 2013 și 2018 World Hand Hygiene Excellence Award (OMS), la fel și ISO 14644 Cleanrooms and associated controlled environments pentru Blocul Operator, împreună cu expertiza mea chirurgicală dobândită în Germania, sunt sigur că toate punctele descrise mai sus vor fi respectate!
Etape înainte, în timpul și după implantarea protezei de genunchi
În continuare, doresc să vă ofer un plan aproximativ al celor mai importante etape pentru realizarea unei operații de înlocuire a articulației genunchiului.
Timpul mediu de recuperare completă după operația de înlocuire a genunchiului este de aproximativ șase luni, însă poate fi necesar un an pentru a vă putea întoarce la activitățile care presupun un efort fizic intens.
În funcție de vârsta, starea de sănătate a dumneavoastrã și desfășurarea operației, pot exista abateri de la acest program:
2-3 Săptămâni înainte de operație
Consult în cabinetul medical
Examen clinic, diagnostic, discuție de informare
Radiografii pentru planul protezei
analize de sânge, consult preanestezic și cardiologic la nevoie, cu ajustarea medicației
În ziua operației
Post alimentar
fără fumat, fără consum de alimente
Analize de sânge imediat după operație
și dacă este necesară administrarea de transfuzii de sânge (se întâmplă rar)
Supraveghere post-operatorie
terapie intensivă sau pe secție
Ziua după operație
Ziua după operație
Ziua după operație
Ziua 10-12 după operație
Săptămâna 6 după operație
Ce trebuie să aveți în vedere cu privire la proteza de genunchi implantată?
Doresc să vă ofer următoarele sfaturi generale pentru viața de zi cu zi cu articulația dumneavoastră
artificială:
- Alegeți sporturi care prezintă un risc scăzut de accidentare, de încărcare prin greutate și impact pentru articulația afectată (de exemplu, înot, gimnastică acvatică, ciclism, mers accelerat, ski fond, antrenament fizic)
- Optimizați-vă greutatea corporală: „Indicele de Masă Corporală (IMC)“ poate fi calculat ca un indicator pentru evaluarea greutății corporale: IMC = Greutatea corporală (în kilograme) / Înălțimea ori Înălțimea (în metri). Valoarea nu ar trebui să depășească 30 kg/m² (supraponderabilitate ușoară) la adulți.
- Evitați solicitările dinamice maxime (șocuri, sărituri, rotații), ridicarea și transportul de greutãți, precum și activitățile cu risc de cădere.
- Vă rog să luați în considerare că orice răni deschise și infecții în corp pot duce la infecția protezei. Afecțiunile respective ar trebui tratate rapid și după caz, cu utilizarea unui antibiotic pentru a preveni răspândirea bacteriilor prin fluxul sanguin. „Focarele” frecvente sunt: dinții, pielea, regiunea ochi-nas-gurã, căile respiratorii, tractul gastro-intestinal, căile urinare.
- O igienă corporală regulată, îngrijirea pielii și a picioarelor sunt de mare importanță.
- Fiți atenți, mai ales la vârsta înaintată să reduceți potențialele pericole de împiedicare în casã (praguri, margini de covoare).