Dr. Alexandru Bădărău

     La fiecare pas simțiți dureri în genunchi? Nu e de mirare, genunchiul este o articulație care este supusă unei solicitări semnificative în viața de zi cu zi. În acest proces, cartilajul se poate uza. Acesta înconjoară femurul, tibia și rotula în articulația genunchiului. Odată cu uzura cartilajului, apare artroza articulației genunchiului sau Gonartroza.

Cum apare artroza genunchiului?

     Când cartilajul din articulația genunchiului dumneavoastră se uzează, suprafețele articulare ale femurului, tibiei și rotulei se freacă între ele. Aceasta duce la uzura și deformarea articulației. Neregularitățile din articulația genunchiului duc apoi la modificarea axei piciorului și la modificări posturale. În cele din urmă, cartilajul articular dispare complet și oasele expuse se freacă neprotejate unele de altele, distrugând în timp ligamentele și tendoanele din jur. Într-un final, genunchiul devine instabil și nu mai puteți merge deloc sau vă pierdeți echilibrul și cădeți des.

     Uneori, fracturile, leziunile ligamentare la nivelul genunchiului sau malformațiile congenitale, cum ar fi picioarele în „X” sau în „O”, sunt responsabile pentru apariția artrozei genunchiului.

Cum se manifestă artroza genunchiului?

Artroza genunchiului începe de obicei cu dureri de genunchi care apar inițial doar la efort. Pe măsură ce progresează, durerile devin mai frecvente și mai intense. Ele pot apărea și în repaus sau noaptea și pot perturba somnul. Alte simptome pot include rigiditatea articulară. Unii oameni resimt dureri, mai ales dimineața sau seara.

În funcție de partea genunchiului afectată, durerea poate fi mai intensă pe partea internă sau externă. Dacă zona de sub rotulă este afectată, durerea apare mai ales la ridicarea de pe scaun și urcatul scărilor.

În cazurile severe de artroză, durerile apar și în repaus. Ele sunt adesea resimțite ca fiind surde și pot fi uneori foarte intense, ducând la epuizare și restricționând semnificativ activitățile zilnice.

Articulația genunchiului poate deveni sensibilă la presiune și mai rigidă. Mișcarea redusă poate slăbi mușchii și ligamentele, făcând genunchiul să pară instabil, ca și cum ar ceda.

La unii oameni, artroza apare în crize acute. În aceste cazuri, durerile cresc brusc și se resimt ca fiind ascuțite, pulsatile sau arzătoare. Genunchiul poate de asemenea să se umfle temporar, să devină mai rigid și să fie cald. Vorbim atunci despre o artroză activată. De obicei, simptomele unei crize acute se atenuează în câteva zile. Crizele apar adesea neașteptat și pot fi deosebit de stresante.

Artroza genunchiului poate apărea în trei zone ale genunchiului:

Care sunt cauzele și factorii de risc?

Artroza apare atunci când cartilajul se înmoaie, se crapã și se subțiază. Cauzele deteriorării cartilajului sunt variate. 

Acestea includ:

  • Leziuni ale articulației genunchiului, de exemplu, din cauza unei leziuni a meniscului, a unei rupturi de ligament încrucișat anterior, a unei luxații a rotulei sau a unei fracturi osoase aproape de genunchi.
  • Supraponderea sau obezitatea : Persoanele cu un indice de masă corporală (IMC) peste 30 au un risc crescut de artroză. Supraponderea nu doar că pune o presiune mai mare pe genunchi, dar poate și să intensifice inflamațiile în articulație.
  • Stres permanent în rutina zilnică (ex. munca fizică : construcții, transport etc.)
  • Picioare de lungimi diferite sau malformații ale genunchiului (picioare în „X” sau în „O”)
  • Sporturi de mare impact (ex. fotbal)
  • Boli inflamatorii (artrită reumatoidă)
  • Vârsta înaintată

Cum stabilim diagnosticul?

Pentru a determina dacă suferiți de gonartroză, vom parcurge următorii pași:

I. Consultul inițial:

  • Istoricul medical:

    Vă voi întreba despre simptomele dumneavoastră, cum ar fi durerea, rigiditatea și umflarea genunchiului, și despre momentul în care acestea apar (de exemplu, după activitate fizică sau în repaus)

  • Examenul clinic:

    Vă voi evalua postura și modul în care mergeți, voi verifica dacă genunchiul este umflat și voi testa mobilitatea articulației genunchiului. Aceasta implică mișcarea genunchiului în diferite direcții pentru a evalua rigiditatea și durerea.

II. Testele imagistice:

  • Radiografie:

    Radiografia genunchiului ajută la vizualizarea modificărilor osoase și la evaluarea spațiului dintre oasele articulației. O reducere a acestui spațiu indică o uzură a cartilajului și prin urmare, prezența artrozei.

Gonartroza este clasificată în patru grade, în funcție de severitatea uzurii cartilajului și a afectării articulației. Această clasificare ajută la determinarea tratamentului adecvat. Iată o descriere a fiecărui grad:

  • Gradul 1 - Artroză ușoară:

    La acest nivel, există o uzură minimă a cartilajului. Pacienții pot avea mici osteofite (excrescențe, ciocuri osoase), dar fără îngustarea semnificativă a spațiului articular.

  • Gradul 2 - Artroză moderată:

    La acest grad, osteofitele sunt mai vizibile, iar spațiul articular poate începe să se îngusteze. Cartilajul începe să se deterioreze.

  • Gradul 3 - Artroză severă:

    Spațiul articular este semnificativ îngustat, iar cartilajul este deteriorat într-o mare măsură. Osteofitele sunt mari și mai numeroase.

  • Gradul 4 - Artroză foarte severă:

    Cartilajul este aproape complet uzat, iar oasele articulației se freacă direct unele de altele. Spațiul articular este foarte îngust sau inexistent.

Clasificarea gradelor de severitate ale artrozei conform Kellgren și Lawrence de la gradul I în stânga sus până la gradul IV în dreapta jos
  • Alte teste imagistice:

    Dacă este necesar, pot fi efectuate și alte teste, cum ar fi RMN-ul (rezonanța magnetică nucleară), pentru a obține o imagine detaliată a articulației și a evalua starea țesuturilor moi, cum ar fi cartilajul și ligamentele.

III. Testele suplimentare:

  • Analize de sânge:

    Dacă există suspiciuni de inflamații de natură reumatologică sau infecții, medicul poate recomanda analize de sânge pentru a exclude aceste afecțiuni.

  • Puncție articulară:

    În unele cazuri, se poate preleva o probă de lichid din articulația genunchiului pentru a verifica prezența inflamațiilor sau infecțiilor.

Ce înseamnă rezultatele diagnosticului?

Dacă diagnosticul confirmă prezența gonartrozei, vă voi explica gradul de uzură al cartilajului și modul în care aceasta afectează funcționarea genunchiului. În funcție de severitatea artrozei, vã voi recomanda un plan de tratament care poate fi conservativ nechirurgical sau chirurgical.

Important de reținut!

Gonartroza este o afecțiune cronică, dar diagnosticată și tratată corect, puteți gestiona simptomele și menține o bună calitate a vieții. Discutarea în detaliu a opțiunilor de tratament este esențială pentru a găsi cea mai bună soluție adaptată nevoilor dumneavoastră.

De aceea, ca specialist în patologia genunchiului, doresc să vă răspund la întrebările dumneavoastră și să vă ofer pas cu pas o introducere în opțiunile de tratament pentru gonartroză. Este foarte important pentru mine să vă tratez în mod individual, cu experiență și competențe dobândite în Germania, bazându-mă pe standardele actuale și cele mai recente descoperiri științifice, într-o atmosferă prietenoasă și plăcută.