Dr. Alexandru Bădărău
De ce trebuie schimbată o proteză artificială de șold?
Cel mai frecvent motiv pentru necesitatea schimbării unei proteze de șold este slăbirea componentelor protezei.
Există diferite cauze pentru slăbire, cea mai comună fiind formarea de particule de uzură din cuplul de alunecare. Cuplul de alunecare este format din Inlay și Capul protezei. Există diferite materiale utilizate pentru cuplul de alunecare: polietilenă, ceramică și metal. Aceste materiale pot fi, de asemenea, combinate între ele. Cea mai comună combinație este un Inlay de polietilenă cu un Cap de ceramică.
Mișcările și sarcina mecanică asupra protezei dumneavoastră de șold generează particule de uzură care produc o reacție inflamatorie locală în articulația artificială. Această reacție inflamatorie nu provoacă însă durere sau o limitare a mișcării șoldului. Pe parcursul multor ani până la decenii, această reacție de uzură duce la o slăbire a componentelor protezei de pe os. Această slăbire provoacă dureri severe și poate duce la o distrugere semnificativă a osului. O componentă slăbită a protezei nu poate deveni din nou stabilă și trebuie înlocuită cu una nouă.
Pe lângă slăbirea protezei din cauza uzurii, există și alte cauze care necesită înlocuirea componentelor protezei. Acestea pot fi:
- Dislocarea (Luxația) repetată a protezei de șold
- Fractura oaselor din jurul protezei de șold în urma unui traumatism
- Infecția protezei de șold: aceasta este adesea o infecție de grad redus (low-grade), în care bacteria poate fi detectată doar prin proceduri de laborator complexe. Doar în cazuri rare există o infecție bacteriană fulminantă, care poate duce la o situație de viață și de moarte pentru pacient.
Care sunt simptomele slăbirii unei proteze?
Simptomul principal al slăbirii unei proteze este durerea la mișcare. Aceasta se localizează de obicei în zona inghinală și pe partea superioară a coapsei și poate iradia până în genunchi. În cazul slăbirii avansate a protezei, poate apărea și o senzație de slăbiciune în piciorul afectat, șchiopătat sau scurtarea piciorului.
Cum se realizează diagnosticul?
Dumneavoastră vă veți prezenta la consultație, iar eu vă voi pune mai multe întrebări referitoare la problema dumneavoastră și voi efectua examenul clinic al articulației șoldului.
Ulterior, se realizează o radiografie a articulației șoldului.
Dacă este necesar, se pot efectua examinãri suplimentare, cum ar fi: tomografia computerizată, rezonanța magnetică nuclearã sau scintigrafia.
Dacă există suspiciunea unei infecții a protezei, se efectuează suplimentar o determinare a valorilor inflamatorii din sânge și o puncție articulară. Prin această puncție, se colectează lichid articular din articulația șoldului pentru o cultură microbiologică. Astfel, se pot identifica bacteriile cauzatoare și rezistența lor la antibiotice.
Care sunt opțiunile de tratament?
O componentă slăbită a protezei de șold nu poate deveni din nou stabilă și trebuie înlocuită cu o alta nouă, printr-o operație de revizie. Deoarece acea componentă slăbită poate duce la distrugerea osului înconjurător, ar trebui schimbată cât mai curând posibil.
De obicei, se slăbește doar o parte din proteza deja implantată: tija femuralã, cupa acetabularã sau componentele mobile (Capul și Inlay-ul protezei). Astfel, se va înlocui doar partea care este slăbită.
În cazul uzurii componentelor mobile (Capul și Inlay-ul protezei), acestea se vor schimba cu altele noi, de cele mai mult ori, de la aceeași firmă cu precedentele.
Dacă este slăbită tija femurală sau cupa acetabulară, atunci este necesară îndepărtarea protezei vechi și înlocuirea acesteia cu o proteză complexă, numită de revizie.
O nouă operație la o proteză de șold existentă este în zilele noastre o intervenție de rutină în centrele specializate. Există însă diferențe semnificative în ceea ce privește amploarea intervenției. Dacă se schimbă doar componentele mobile, adică acele componente ale protezei care pot fi relativ ușor înlocuite, intervenția de revizie este mult mai “mică” decât intervenția primară inițială. Este necesară însă prudență, deoarece situația întâlnită în timpul operației poate fi diferită de cea așteptată, chiar și după diagnosticări optime preoperatorii.
O schimbare completă a întregii proteze poate fi mai complicată.
Dr. Bădărău este supraspecializat Endocert în Germania, în revizia Protezelor de șold și împreună cu echipa sa din Spitalul academic al Universității de medicină din Bochum PROSELIS a ajutat la dezvoltarea mai multor proteze de revizie modulare, pe care le folosește și astăzi.
În funcție de tipul de problemă pe care o are proteza de șold deja existentă, se alege implantul de care este nevoie. Datorită structurii modulare, proteza de revizie oferă rezultate excelente în caz de înlocuire, deoarece poate fi adaptată individual fiecărui caz.
Cât durează spitalizarea? Ce trebuie să aveți în vedere?
Pregătirea pentru operație (consultul preanestezic și cardiologic) are loc cu 3-4 zile înaintea internării, iar în ziua internării în spital, voi realiza intervenția chirurgicală.
Indiferent de încărcarea parțială sau completă a piciorului operat postoperator, veți începe reabilitarea încă din prima zi după operație, cu fiziokinetoterapeuții noștri.
Durata medie a spitalizării pentru o operație de schimb de proteză este de șase până la nouă zile.
Durata șederii în spital depinde de mobilitatea dumneavoastră și de complexitatea operației de revizie.
Ce este important după spitalizare? Cât durează tratamentul postoperator?
Durata tratamentului dvs. postoperator este influențată în mod semnificativ de deteriorările musculare și osoase preoperatorii, precum și de stabilitatea noilor componente de proteză.
Tratamentul dumneavoastră postoperator personalizat va fi stabilit de către mine după operație.