Dr. Alexandru Bădărău

În medie, la fiecare douăzeci de ani după implantarea unei proteze de genunchi, este indicată o Revizie a acesteia, adică schimbarea genunchiului artificial.
În timpul acestui procedeu, se înlocuiesc fie anumite părți ale protezei, fie întreaga proteză a genunchiului. O înlocuire parțială este posibilă, deoarece toate componentele sunt interschimbabile individual și astfel operația de revizie poate fi adaptată în mod specific fiecărui pacient în parte. Uzura normală sau slăbirea protezei de genunchi necesită operația de revizie, care îi oferă din nou pacientului funcționalitatea completă și lipsită de durere a genunchiului artificial. Cum decurge procedura, care sunt riscurile asociate și ce trebuie neapărat să se ia în considerare după operație, am rezumat în acest articol pentru dumneavoastră.

Ce înseamnă revizia protezei de genunchi?

Atunci când trebuie operată din nou o proteză de genunchi deja implantată, se vorbește despre revizia genunchiului sau schimbul protezei.

Nu este rar ca o proteză de genunchi să fie înlocuită cu un genunchi artificial parțial cuplat sau cuplat total (stabilitate suplimentară necesară în cazul în care ligamentele genunchiului sunt slăbite). În cadrul unei revizii de genunchi, se folosesc proteze de genunchi ghidate axial, care sunt ancorate în os cu ajutorul unor tije lungi suplimentare.

Uneori, este suficient să se reînnoiască componentele uzate ale protezei. Protezele de revizie pentru genunchi sunt construite modular din mai multe părți, putând astfel fi combinate individual și adaptate la situația specifică a fiecărui pacient.

Când este necesară schimbarea unei proteze de genunchi?

Necesitatea unei operații de schimbare a protezei se manifestă adesea printr-o instabilitate a articulației genunchiului care este însoțită de dureri locale sau chiar prin slăbirea protezei de genunchi (desprinderea protezei de pe os).

O altă cauză frecventă care necesită înlocuirea este infecția protezei.

Fractura oaselor din jurul protezei în urma unui traumatism poate fi un alt motiv pentru o operație de revizie.

Durabilitatea protezei este influențată de diferiți factori, cum ar fi:

  • vârsta pacientului,
  • greutatea corporală a acestuia,
  • constituția fizică,
  • calitatea osoasă.

Ce înseamnă slăbirea unei proteze de genunchi?

Rezultatele după implantarea unei proteze de genunchi sunt în mare parte foarte bune. Totuși, după cum am menționat anterior, datorită uzurii, poate apărea o slăbire a protezei după mai mulți ani. Aceasta duce în special la dureri. Acest lucru poate duce, la rândul său, la o restricție a mișcării genunchiului. De asemenea, în acest stadiu, sunt de așteptat umflături și din cauza instabilității articulației, zgomote neplăcute în timpul mersului.

În cazul slăbirii unei proteze de genunchi, o diagnosticare amănunțită este crucială, în cadrul căreia se determină exact cauzele simptomelor.

Dumneavoastră vă veți prezenta la consultație, iar eu vă voi pune mai multe întrebări referitoare la problema dumneavoastră și voi efectua examenul clinic al articulației genunchiului.

Ulterior, se realizează o radiografie a articulației genunchiului.

Dacă este necesar, se pot efectua examinãri suplimentare, cum ar fi: tomografia computerizată, rezonanța magnetică nuclearã sau scintigrafia.

În cele din urmă, în cazul unei proteze de genunchi slăbite, o intervenție chirurgicală este inevitabilă. Aici este chiar necesar să se acționeze cât mai rapid posibil pentru a evita pierderea de os sau distrugerea țesuturilor moi din jurul protezei. Intervenția de înlocuire este personalizată în funcție de patologia fiecărui pacient.

Ce înseamnă slăbirea unei proteze de genunchi?

Poate apărea situația în care o proteză de genunchi să fie infectată de bacterii.

Dacă există suspiciunea unei infecții a protezei, se efectuează suplimentar o determinare a valorilor inflamatorii din sânge și o puncție articulară. Prin această puncție, se colectează lichid articular din articulația genunchiului pentru o cultură microbiologică. Astfel, se pot identifica bacteriile cauzatoare și rezistența lor la antibiotice.

În acest caz, proteza de genunchi trebuie înlocuită în două etape:

În prima etapă, proteza de genunchi deja existentă se îndepărtează, genunchiul se curăță foarte bine și se implantează o proteză temporară cu antibiotic pentru 6 săptămâni.

În a doua etapă, se îndepărtează proteza cu antibiotic și se implantează o proteză de revizie definitivă.

Cum se efectuează operația de revizie a protezei de genunchi?

Operația de schimbare a unei proteze de genunchi se desfășoară într-un mod foarte asemănător cu implantarea protezei primare. Pentru aceasta, se utilizează aceeași cicatrice. Apoi, capsula articulară este deschisă, iar proteza existentă se îndepărtează. Acum se pot freza suprafețele osoase rămase pentru noua proteză de revizie. Ulterior, noua proteză este montată provizoriu și ajustată. Astfel, funcționalitatea, amplitudinea mișcării și stabilitatea sunt testate și optimizate.

Dacă aceste probe sunt satisfăcătoare, următorul pas este introducerea și fixarea definitivă (cu sau fãrã ciment) a noilor componente ale protezei. Capsula articulară și țesutul subcutanat sunt apoi închise și plaga este suturată.

Cum este recuperarea după implantarea unei proteze de revizie la genunchi?

Tratamentul postoperator este în principiu similar cu cel al implantării unei proteze totale de genunchi, cu mobilizare cu ajutorul cârjelor și cu mobilitate liberă a articulației. Totuși, în funcție de calitatea osoasă și a țesuturilor moi, pot exista diferențe și poate fi necesară o încărcare parțială de 15 kg timp de 6 săptămâni.

Controalele clinice și radiologice în cabinet se fac regulat după 6 săptămâni, 3 luni, 6 luni și un an. Revenirea la condusul auto și la activitățile sportive depinde foarte mult de motivul schimbării protezei. În cazul schimbărilor simple, condusul auto este posibil când piciorul poate fi încărcat complet fără cârje, iar activități sportive precum ciclismul și înotul sunt permise după aproximativ 6-8 săptămâni.

În primele zile după operație, controlul durerii și mobilizarea rapidã sunt prioritare. Și chiar din prima zi după operație, articulația genunchiului poate fi mișcată liber și încărcată complet, în funcție de disconfort. Mobilizarea se face cu ajutorul cârjelor timp de 4-6 săptămâni, fără limitări. După spitalizare, ar trebui efectuată fiziokinetoterapie ambulatorie, de obicei de două ori pe săptămână și timp de trei până la patru luni, pentru a îmbunătăți mobilitatea, a reduce umflăturile și a reconstrui forța membrului inferior operat.

La 2 săptămâni după operație, firele trebuie îndepărtate.

La 6 săptămâni după operație se efectuează din nou radiografii. Alte controale sunt de obicei prevăzute după 3 luni și un an, abia atunci putând fi estimat rezultatul vindecării mai mult sau mai puțin definitiv. Rezultatul final al operației este, în general, disponibil după un an.

Radiografii proteze de revizie genunchi