Dr. Alexandru Bădărău

        Inflamațiile articulare și uzura (artroza) cauzează adesea dureri. Infiltrațiile articulare reprezintă o modalitate de a injecta medicamente direct într-o articulație inflamată sau deteriorată. Acestea pot fi efectuate, în principiu, în orice articulație. Cu toate acestea, sunt frecvent utilizate pentru problemele de la nivelul coloanei vertebrale, șoldului, genunchiului, precum și pentru problemele de la nivelul articulației umărului.

      De obicei, se administrează antiinflamatoare, cum ar fi derivate de cortizon (corticosteroizi), anestezice locale, acid hialuronic sau PRP (concentrate trombocitare sau plasmă).

Corticosteroizii (derivatele de cortizon)

      În articulațiile inflamate, este posibil să se injecteze un preparat de cortizon direct în articulație. În același timp, dacă articulația afectată este umflată, aceasta poate fi ușurată printr-o puncție (scoaterea lichidului intraarticular în exces).

Substanța activă este prezentă într-o soluție alcoolică sub formă de cristale minuscule. Injectată în articulația bolnavă, soluția se descompune încet, timp de 6 săptămâni, având astfel un efect prelungit (efect de depozit). Reducerea inflamației duce la ameliorarea durerii. Pentru mulți pacienți, o singură aplicare este suficientă. Nu ar trebui să se efectueze mai mult de 3 aplicări pe an per articulație.

Acidul hialuronic

    Artroza este o deteriorare a cartilajului articular. În cazurile avansate de artroză, cartilajul poate fi complet uzat, până când în cele din urmă osul freacă direct pe os. În plus, calitatea lichidului intraarticular scade, devenind mai puțin lubrifiant.

O posibilitate de a încetini procesul de uzură este injecția de acid hialuronic în articulație.

Este recomandată pacienților cu artroză de grad mic până la moderat. Acidul hialuronic este un component natural al lichidului sinovial.

Acidul hialuronic este un component principal al lichidului articular și un element de bază în structura cartilajului. Cartilajul deteriorat, mai moale și mai puțin rezistent, poate fi îmbunătățit, prin injectarea acidului hialuronic, crescându-i astfel capacitatea de suport. Acidul hialuronic absoarbe șocurile la care este supusă articulația, scade frecarea între cele două suprafețe articulare blonave și hrănește cartilajul articular. Astfel articulațiile sunt protejate, iar mișcarea este facilitată. Acidul hialuronic poate avea efect pozitiv limitat în inflamația țesuturilor moi din jurul articulației.

Cel mai frecvent, acidul hialuronic este injectat în articulația genunchiului și a șoldului. Alte posibilități de aplicare includ articulația umărului și gleznei.

    Eu folosesc exclusiv preparate fără proteine de origine animală, cu grad înalt de puritate, acestea având proprietăți vâsco-elastice foarte bune.

    Există și alte tipuri de substanțe ce se pot injecta în articulații, dar pe care eu nu le utilizez, datorită efectului ineficient dovedit în studiile de specialitate. Mai jos, vă prezint succint recomandările mai multor societăți medicale de specialitate din America și Europa, cu privire la infiltrațiile intraarticulare:

      În articulațiile inflamate, este posibil să se injecteze un preparat de cortizon direct în articulație. În același timp, dacă articulația afectată este umflată, aceasta poate fi ușurată printr-o puncție (scoaterea lichidului intraarticular în exces).

Metoda de tratament

Academia americanã a chirurgilor ortopezi (AAOS 2021)

Societatea internațională de cercetare a Osteoartrozei (OARSI 2019)

Academia americanã de Reumatologie (ACR 2019)

Societatea europeană de cercetare a bolilor musculo-scheletale

(ESCEO 2019)

AWMF-Association of the Scientific Medical Societies in Germany

(2019)

Glucocorticoizi

recomandare moderată (++)

recomandare moderată (++)

recomandare puternică (+++)

recomandare limitată (+)

recomandare moderată (++)

Acid hialuronic

recomandare moderată (++)

recomandare moderată (++)

recomandare moderată (++)

recomandare limitată (+)

recomandare moderată (++)

PRP (plasmă bogată în plachete)

recomandare limitată (+)

fără recomandare (−)

fără recomandare (−)

fără recomandare (−)

fără recomandare (−)

Ce pregătiri sunt necesare?

      Înainte de o infiltrație articulară, se verifică dacă:

  • nu există nicio alergie la substanțele care urmează să fie injectate
  • medicamentele anticoagulante au fost oprite la timp
  • pacienții diabetici au valorile glicemice în limite normale (doar în cazul infiltrațiilor ce conțin corticosteroid)

Cum se desfășoară tratamentul?

      Infiltrația articulară se efectuează, în general, în ambulatoriu. Substanța terapeutică este administrată sub formă de soluție în articulație. Pentru aceasta, pielea este mai întâi dezinfectată și anesteziată local. Apoi, acul pentru infiltrație este introdus în articulație. Poziționarea corectă a acului este adesea verificată sub control radiografic sau ecografic. Când acul este în poziția corectă, medicamentul este injectat cu grijă. În timpul injecției, se poate simți adesea o senzație de presiune în articulație.

Care este rata de succes a tratamentului?

     Administrarea de derivate de cortizon (corticosteroizi) și anestezice locale duce, în general, la o ameliorare a durerii după câteva minute. În general, simptomele artrozei pot fi ameliorate semnificativ pentru câteva luni printr-o infiltrare articulară. Cu toate acestea, artroza în sine nu poate fi vindecată prin acest tratament.

Care sunt complicațiile sau riscurile tratamentului?

     Infiltrația articulară este o procedură cu risc scăzut. Ocazional, poate apărea un hematom. Infecțiile după infiltrațiile articulare sunt foarte rare.

Ce urmează după tratament?

     O îngrijire specială post-tratament nu este necesară. Eventual, infiltrarea articulară trebuie repetată după un anumit timp, dacă simptomele se agravează din nou.